Koninklijke crypte open op sterfdag Astrid

Vorsten

24/08/2014 1:29 pm

BRUSSEL – De koninklijke crypte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken, aan de rand van Brussel, is vrijdag geopend voor het publiek ter gelegenheid van de 79e sterfdag van de Belgische koningin Astrid. Van 10 tot 12 en van 15 tot 17 uur kunnen belangstellenden eer bewijzen aan de op 29 augustus 1935 in Zwitserland verongelukte vorstin.

Koningin Astrid, geboren als prinses van Zweden, was pas 29 jaar oud toen ze overleed. Ze werd uit de auto geslingerd toen haar man koning Leopold III de macht over het stuur verloor in Küssnacht tijdens een ritje langs het Vierwoudstedenmeer. De koningin kwam met haar hoofd tegen een boom en was op slag dood. Leopold, die met zijn auto tegen een andere boom tot stilstand kwam, raakte lichtgewond.

Leopold was pas een jaar eerder koning geworden na het overlijden van zijn vader koning Albert I. Met Astrid, met wie hij in 1926 was getrouwd, had hij drie kinderen: Joséphine-Charlotte (later groothertogin van Luxemburg), Boudewijn (later koning) en Albert (later ook koning).

Leopold hertrouwde in 1941 met de Belgische Lilian Baels, een huwelijk dat veel Belgen hem altijd kwalijk hebben genomen mede omdat het werd gesloten in het midden van de Tweede Wereldoorlog. Leopold en prinses Lilian kregen ook drie kinderen.


Meer België