Mathilde bekijkt vleugelpiano Willem I

Vorsten

16/07/2015 10:19 am

GENT – De Belgische koningin Mathilde werkt deze week een drukke publieke agenda af, met bijna elke dag afspraken buiten de deur. Na haar bezoek aan een tentoonstelling in Le Grand-Hornu woensdag, is de koningin donderdag voor een expositie in Gent. Ze bezoekt daar de tentoonstelling Piano & Co, 250 jaar Belgische piano-industrie in het MIAT, het Museum over industrie, arbeid en textiel.

Eén van de topstukken van de expositie is een vleugelpiano die in 1816 is vervaardigd in opdracht van koning Willem I, op dat moment vorst van een Verenigd Koninkrijk met daarin het huidige Nederland en België. De piano is volgens het Belgische hof eerder door de (Belgische) Koninklijke Verzameling aan het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) van Brussel in bruikleen afgestaan.

Volgens het Gentse museum zet Piano & Co de onderbelichte geschiedenis van de Belgische piano-industrie in de schijnwerpers. Voor het eerst zijn unieke historische instrumenten samengebracht: van de oudste Belgische piano uit 1776 tot een bijzondere rechtstaande vleugel.


Meer België