Vliegtuig brengt Filip post op vakantie

Vorsten

21/08/2015 1:15 pm

POITIERS – Moderne communicatiemiddelen of zelfs een fax hebben nog geen intrede gedaan in het Belgische koningshuis. Koning Filip kreeg tijdens zijn vakantieverblijf in het Franse Poitiers de post per vliegtuig nagestuurd zodat hij een aantal koninklijke besluiten kon ondertekenen.

Er was, zo meldt Het Nieuwsblad vrijdag, geen sprake van een extra vlucht. De ‘postbode’ moest toch al vliegen omdat het koninklijk gezin in Frankrijk naar een andere bestemming moest worden gebracht.

In België is nog geen besluit gevallen over een digitale handtekening van de koning, zoals dat in Nederland meteen bij het aantreden van koning Willem-Alexander wel is gedaan. Die krijgt op zijn vakantieadres geen nabestelde regeringspost, maar vindt op zijn iPad stukken die met ondertekening niet kunnen wachten op zijn terugkeer.

Bezuiniging

Voor het Kabinet van de Koning betekende dat een belangrijke bezuiniging want in het verleden ging een ambtenaar mee naar bijvoorbeeld Tavarnelle in Italië om daar op zijn hotelkamer de fax te bewaken, waar dan stukken binnenkwamen die de koningin snel moest tekenen.

De Belgische koning Albert liet zijn huiswerk per koerier overvliegen, hetgeen vanwege de kosten tot kritiek leidde. Zo kostten in 2012 acht vluchten, met zowel heen als terug een leeg vliegtuig, 60.000 euro. Koning Filip had het sinds zijn aantreden in 2013 nog niet nodig gevonden, maar hij verblijft doorgaans ook niet zo lang in het buitenland als zijn vader.


Meer België