Geen knuffel van Beatrix, wel ‘high five’

Vorsten

29-11-2018 17:57:00

De vraag van prinses Beatrix was onschuldig, het antwoord donderdagmorgen op de school voor speciaal onderwijs Kolegio Strea Briante verrassend. “Wat wil je later worden?”, vroeg Beatrix aan de kinderen die hadden meegewerkt aan een door Unicef bekroonde film. “Prinses!” was het stellige antwoord van een van de meisjes.

Hilariteit alom in het klaslokaal, maar prinses Beatrix bleef netjes in de plooi. Het meisje wist ook hoe ze haar doel moest bereiken: “Ik trouw met een prins en dan ben ik prinses.” Het leek haar heel eenvoudig, maar ‘ervaringsdeskundige’ Beatrix zag wel een praktisch probleempje: er zijn niet zoveel prinsen meer.

Jaap Leeuwenburgh, de oud-algemeen-secretaris van zowel koningin Beatrix als koning Willem-Alexander, had zijn advies meteen klaar. Hij raadde de scholiere af om er aan te beginnen. Andere kinderen wilden actrice worden of zangeres. Niet direct makkelijke beroepen, zo stelde Beatrix vast. En prinses zijn is ook niet altijd makkelijk, zo voegde ze er ten behoeve van de aspirant-prinses aan toe.

Het meisje hoopte aan het einde van het gesprek, toen Beatrix alle kinderen een hand gaf en complimenteerde met hun prestaties in de film, op een knuffel. “Mag ik een knuffel?” luidde het verzoek, een ‘brasa’. Dat doen echte prinsessen niet, zo leerde de scholiere snel, maar Beatrix (80) liet zien wel met haar tijd te zijn mee gegaan. In plaats van een knuffel kreeg het meisje een koninklijke ‘high five’ en daar was ze even blij mee.

Meer Vorstenhuizen