Amalia en Eloise beginnen nieuw schoolleven

Vorsten

23/08/2015 12:34 pm

DEN HAAG – De twee oudste kleinkinderen van prinses Beatrix beginnen maandag aan een nieuw schoolleven. Prinses Amalia (11) gaat voor het eerst naar de middelbare school en haar nichtje gravin Eloise (13) zal na de verhuizing uit Brussel moeten wennen aan het Nederlandse schoolsysteem.

Amalia heeft eerder dit jaar in overleg met haar ouders gekozen voor het zelfstandige christelijke gymnasium Sorghvliet in Den Haag, een school met iets meer dan 700 leerlingen. Ze was er een aantal malen gaan kijken en ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima vonden dat dit de juiste keuze was.

Sorghvliet is ook de school waar Amalia’s tante prinses Laurentien de boel eens op 1 april op stelten zette, zoals Laurentien in geuren en kleuren vertelde bij het eeuwfeest in 2008. Via de intercom riep ze een kwart eeuw eerder haar medeleerlingen op de school in de pauze zo snel mogelijk te verlaten. Er zou namelijk een spoedvergadering zijn van leraren en leerlingenbestuur. Tot haar verbazing gaf iedereen gehoor aan de als grap bedoelde oproep.

Taalonderwijs

Laurentiens oudste dochter gravin Eloise koos echter niet voor Sorghvliet maar voor het Maerlant Lyceum in het Haagse Benoordenhout. Maerlant afficheert zichzelf als ‘een relatief kleine school voor gymnasium, atheneum en havo.’ Binnen het onderwijs ligt er extra nadruk op versterkt taalonderwijs, een uitgebreid bètaprogramma en een gedegen gymnasium. Minister-president Mark Rutte ging er ook naar school.

Prins Constantijn en prinses Laurentien zijn eerder dit jaar van Brussel verhuisd naar Den Haag, waar ze niet ver van het provinciegebouw van Zuid-Holland een woning hebben gekocht. Ook hun kinderen Claus-Casimir en Leonore gaan voor het eerst naar een Nederlandse school.


Meer Nederland