Amalia gaat op de fiets naar school

Vorsten

24/08/2015 7:18 am

DEN HAAG – Prinses Amalia is maandagmorgen voor het eerst naar de middelbare school gegaan. Dat deed ze op de fiets, met haar schooltas voorop. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft een foto vrijgegeven die bij haar vertrek van de Eikenhorst is gemaakt door haar vader koning Willem-Alexander. Ook maakte de koning een filmpje.

Er waren anders dan enkele jaren geleden bij haar eerste dag op de basisschool dan ook geen media uitgenodigd haar aankomst op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag te registreren. Het was zo al spannend genoeg voor de elfjarige prinses, zei de koning vorige maand. Amalia keek enorm uit naar de eerste schooldag en was eraan toe om de overstap te maken, zo vulde hij aan.

Het koningspaar hoopt dat hun oudste dochter verder in alle rust aan de nieuwe fase in haar leven kan beginnen. “Het is in het belang van de prinses dat zij in alle rust haar schoolperiode kan doorlopen. De gehele schooltijd is privé. De prinses heeft, net als haar leeftijdsgenootjes, recht op een ongestoorde jeugd”, aldus de RVD in een toelichting.

Afschermen

Het afschermen van de levenssfeer van hun dochters ziet het koningspaar als één van zijn belangrijkste taken als ouder. “Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders”, zei Willem-Alexander al eens.

Zijn dochter zal pas openbare taken op zich nemen wanneer ze achttien jaar wordt en als Prinses van Oranje van rechtswege lid wordt van de Raad van State. Voor die tijd geldt het huidige ‘regime’ van terughoudendheid en privacy.

Toen Willem-Alexander in augustus 1981 voor het eerst in Den Haag naar school ging, werden overigens wel opnamen gemaakt. Maar de prins was toen al ouder (13) en de eerste schooldag betrof alleen een nieuwe school nadat het toenmalig koninklijk gezin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche was verhuisd naar Huis ten Bosch.

 

Prinses Catharina-Amalia op weg naar school

Prinses Catharina-Amalia vertrekt vanuit huis naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, video: Z.M. de Koning.

Posted by Het Koninklijk Huis on zondag 23 augustus 2015

Gratis voor jou


Meer Nederland