Prinses Amalia is klaar voor nieuwe school

Vorsten

24/08/2015 5:52 am

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren vorige maand, aan het begin van de zomervakantie, eensgezind. “Ze is eraan toe”, meende Máxima over de overstap van oudste dochter prinses Amalia van basisschool naar middelbare school. “Ze is er klaar voor”, viel Willem-Alexander haar bij. Het zou natuurlijk even wennen zijn, maar Amalia keek er in de eerste plaats naar uit.

Maandag is het zover, dan begint Amalia aan een nieuwe levensfase in klas 1 van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. In haar schooltas op de eerste schooldag weinig advies van haar ouders. Haar schooltijd was niet te vergelijken met zijn eigen middelbare schooltijd ruim dertig jaar geleden, zo vertelde Willem-Alexander. Amalia moet er het beste van maken, zodat ze een goede basis kan opbouwen voor haar hele leven, zei hij.

Máxima voegde eraan toe dat ze als ouders probeerden haar zo goed mogelijk te helpen. Maar veel steun en advies kreeg hun oudste dochter al van vriendinnetjes en hun broertjes en zusjes. Sorghvliet is ook een school die zijn uiterste best doet om leerlingen binnenboord te houden. “We pamperen onze leerlingen een beetje, op een of andere manier verzinnen we altijd wat om iedereen er bij te houden”, vertelde leraar Latijn Edwin van der Horst aan het AD.

Amalia heeft het gymnasium zelf uitgekozen maar Willem-Alexander en Máxima hadden wel een voorselectie gemaakt van geschikte scholen, zo vertelde de koning in december tijdens het persgesprek tijdens de kerstvakantie in Argentinië. Ze bezocht ook een aantal andere Haagse scholen, waaronder het Maertlant Lyceum waar maandag haar nichtje gravin Eloise naar school gaat.

Met de bekendmaking van Amalia’s keuze is gewacht totdat de inschrijvingstermijn van de school was gesloten. Amalia wilde geen schoolgenootjes die louter vanwege haar aanwezigheid voor Sorghvliet zouden kiezen, aldus Willem-Alexander. Maar ook zonder die toeloop is Sorghvliet met 730 leerlingen al populair. De school heeft flink moeten uitbreiden om iedereen te kunnen huisvesten.

Gratis voor jou


Meer Nederland