Ambassadeur Cambodja welkom op Noordeinde

Vorsten

22-01-2019 17:55:00

Koning Willem-Alexander ontvangt woensdag in Paleis Noordeinde de nieuwe ambassadeur van Cambodja, Nom Piseth. Die is al sinds eind vorig jaar in Europa, maar omdat hij maar liefst vier landen moet bedienen, heeft het enkele maanden geduurd alvorens hij in Den Haag kon langskomen.

Nom Piseth (41) is tegelijkertijd ambassadeur in Nederland, België, Luxemburg en Oostenrijk, en daarnaast ook nog eens vertegenwoordiger van koning Norodom Sihamoni bij de Europese instellingen. Begin oktober overhandigde hij in zijn standplaats Brussel al zijn geloofsbrieven aan de Belgische koning Filip en ook bij de EU kon hij vrijwel meteen aan de slag als opvolger van Chea Thireak. Die was in 2015 aangetreden.

De afspraak van Nom Piseth in Den Haag komt een week nadat de Nederlandse ambassadeur Kees Rade in het koninklijk paleis in Phnom Penh zijn door Willem-Alexander ondertekende geloofsbrieven kon aanbieden. Rade moest daarvoor in tegenstelling tot Nom Piseth wel geduld uitoefenen. Hij was vorig jaar maart al uitgezonden naar Cambodja, Thailand en Laos. De Thaise koning ontving hem begin december.

Nom Piseth is woensdag niet de enige die door Willem-Alexander wordt ontvangen. Eerder op de ochtend wordt ambassadeur Laura Dupuy Lasserre van Uruguay verwacht, gevolgd door Hissa Abdulla Ahmed Al-Otaiba namens de Verenigde Arabische Emiraten. Haar vorige standplaats was Spanje en daarvoor was ze de eerste ambassadeur van haar land bij het Vaticaan.

Meer Nederland