‘Beatrix als kind gearresteerd’

Vorsten

17/11/2015 4:11 pm

AMSTERDAM – Beatrix is als kind een keer gearresteerd, samen met haar zus Irene. Ze kwamen uit school met een stel klasgenootjes en pakten wat fruit toen ze langs een groentezaak liepen.

Dat staat beschreven in het boek De Amerikaanse prinses van historica Annejet van der Zijl, dat dinsdag verscheen. In het boek wordt het turbulente leven beschreven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955), een van de peetmoeders van prinses Beatrix.

Tew haalt de diefstal aan in een ongedateerde brief. “De politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd. Ze belden naar het paleis om te zeggen dat Trix en Irene daar met de rest zaten. Juliana vroeg naar de straf en de politieman zei: ‘Twee uur cel.’ Juliana zei: ‘Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn.’”

Les

De peetmoeder vond het geweldig dat toenmalig koningin Juliana dit zo zei, schrijft ze. “Zo slim en wijs. Wat een les!” Tew was een zakenvrouw die zich wist op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer. In 1911 vertrok ze met haar dochter naar Europa, waar ze een hechte band kreeg met de Nederlandse koninklijke familie.

Van der Zijl heeft vier jaar gewerkt aan haar nieuwste boek. Ze kwam meer over Tew te weten tijdens haar research voor een biografie over prins Bernhard en raakte gefascineerd door deze vrouw.


Meer Nederland