Bij VN puzzelen ze met Willem-Alexander

Vorsten

26/09/2015 5:05 pm

NEW YORK – De jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is voor de in New York werkende diplomaten één grote puzzel en dit jaar zijn er meer puzzelstukjes dan ooit. Eén van die stukjes is koning Willem-Alexander en aan de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de VN de taak om hem overal precies in te passen.

Nog nooit waren er zoveel staatshoofden en regeringsleiders bij een VN-bijeenkomst als deze week, waarin de wereldorganisatie zijn zeventigste verjaardag viert en daarnaast een top heeft belegd over ambitieuze nieuwe ontwikkelingsdoelen. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt zowel bij de top als bij de Algemene Vergadering, terwijl Nederland de taken heeft verdeeld tussen minister-president Mark Rutte die zaterdag bij de top het woord voerde en de koning die maandag aan bod komt.

Tussendoor zitten de wereldleiders niet stil. Overal in het VN-gebouw zijn ontvangstruimten ingericht opdat de ene president even twintig minuten kan praten met een collega of premier om plooien in de onderlinge betrekkingen glad te strijken of zaken te doen. Het is netwerken en lobbyen tegelijk, maar dan op wereldschaal.

Schema’s

Aan de diplomaten de uitdagende opdracht om de schema’s zo op elkaar af te stemmen dat – zoals zaterdag – de koningen Felipe van Spanje en Abdullah van Jordanië op hetzelfde tijdstip in dezelfde ruimte aanwezig kunnen zijn. En dat is puzzelwerk omdat tijdstippen en afspraken steeds weer wijzigen.

Voor koning Willem-Alexander bestaat ook zo’n schema. Er zijn verzoeken binnengekomen van andere staatshoofden en de koning heeft zelf ook zo zijn – niet bekendgemaakte – verlanglijstje. Daarbij speelt mee dat Nederland graag gekozen wil worden in de VN-Veiligheidsraad en de koning inzet om daarvoor steun te verwerven. Willem-Alexander heeft gezag in VN-kringen, mede door zijn eerdere werk op het gebied van water en sanitatie.


Meer Nederland