Boeren en boerenorganisaties hebben koning Willem-Alexander dinsdag een lange lijst van zorgen over de toekomst van hun sector meegegeven, in de hoop dat hij daarover gaat praten met bestuurders in Den Haag. De koning gaat dat doen, zei hij na afloop van een bezoek aan het melk- en vleesbedrijf van de familie Van Dijk in het Gelderse Terschuur. Het bezoek van de koning was een door de provincie Gelderland voorbereide verrassing voor de boerensector.
Volgens Willem-Alexander hoort de agrarische sector bij het cultuurhistorische erfgoed van Nederland. Daarom is de sector volgens hem heel belangrijk. De koning was blij dat vertegenwoordigers uit allerlei sectoren van het boerenleven hun zorgen met hem deelden. Hij was ook vooral gekomen om te luisteren, maakte hij duidelijk.
De boeren willen “nu eindelijk” eenheid van beleid en een oplossing voor de stikstofproblematiek. “Wij willen beweging, zodat boeren weer een toekomst kunnen zien.” Willem-Alexander liet zich uitgebreid voorlichten over oplossingen voor boeren die misschien moeten stoppen wegens een te hoge stikstofuitstoot. Hij toonde begrip voor de nood van zeven jonge boeren, van wie sommigen “uit pure wanhoop” aan acties hadden deelgenomen.
Eindbaas
Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemde de koning “de eindbaas van het kabinet. Alle hoop is op u gevestigd”, aldus de boerenvoorman. Kemp hoopt dat Willem-Alexander zal bijdragen aan spoed in het stikstofdossier. “Het lijkt er nu op dat het kabinet hier en daar wat adviezen van Remkes oppikt en de rest laat liggen. Dat is geen oplossing voor boeren die al sinds 2019 te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Ik hoop dat de koning dat duidelijk uitdraagt.”
Veehouder Henk van Dijk, waar de koning op bezoek was, weet nog niet of hij als piekbelaster wordt aangemerkt. De oudste van zijn tien kinderen neemt zijn bedrijf over, maar weet niet of en hoeveel hij kan investeren. “Het is verschrikkelijk hier in de Gelderse Vallei. De rust moet terugkeren, want zelfs de kinderen hebben er last van”, aldus Van Dijk. En zijn zoon Bart: “Ik wil het bedrijf toekomstbestendig maken, maar investeren moet uiteindelijk wel wat opleveren. Als alles steeds verandert lukt dat niet”, maakte hij de koning duidelijk.