China kijkt nog niet naar Willem-Alexander

Vorsten

22/10/2015 3:13 pm

PEKING – Op en rond het Plein van de Hemelse Vrede in Peking is enkele dagen voor de komst van koning Willem-Alexander niets te merken van enige voorbereidingen. De Chinezen krijgen tegenwoordig ook zo veel buitenlandse bezoekers over de vloer, dat staatsbezoeken bijna routine zijn geworden. President Xi Jinping heeft er maandag ook maar een paar uur voor uitgetrokken.

In de Chinese media is alle aandacht ook gericht op het staatsbezoek dat de president deze week zelf brengt aan koningin Elizabeth. De Engelstalige China Daily had zelfs de hele weekeditie gewijd aan het bezoek dat een nieuwe ‘gouden periode’ in de betrekkingen tussen de Volksrepubliek en Groot-Brittannië moet inluiden. Dagelijks wordt afgevinkt welke overeenkomsten nu weer zijn ondertekend.

Xi Jinping sluit zijn staatsbezoek vrijdag af in Manchester en vliegt dan naar huis. Koning Willem-Alexander is met zijn gezin al enkele dagen in China om nader kennis te maken met het land. Willem-Alexander was er in 1999 al met zijn ouders bij het toen eerste staatsbezoek van een Nederlands staatshoofd aan China.

Wanneer voor de drie prinsesjes de herfstvakantie erop zit, begint voor het koningspaar zondagmiddag (lokale tijd) het staatsbezoek. De ontvangst door het Chinese staatshoofd is maandag aan het einde van de middag. Vrijwel meteen daarna is ook het staatsbanket.


Meer Nederland