China zwijgt nog over Nederlands staatsbezoek

Vorsten

06/10/2015 8:06 pm

PEKING – De Chinese president Xi Jinping heeft nog niet het groene licht gegeven voor de officiële bekendmaking van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Den Haag wacht daar nu op en komt voorlopig niet verder dan dat het bezoek ‘eind oktober’ op de planning staat. De precieze data worden officieel verzwegen.

Het protocol schrijft voor dat het gastland de leiding heeft bij de bekendmaking van een staatsbezoek. Terwijl Denemarken, waar het koningspaar in maart op bezoek was, de visite al maanden van tevoren aankondigde, zijn de Chinezen zuiniger met informatie. Er wordt gewacht tot vlak voor het bezoek, ook al is er achter de schermen al maanden voorbereidend werk gedaan.

President Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liyuan gaan in elk geval zelf eerst op staatsbezoek naar Groot-Brittannië, waar ze van 20 tot en met 23 oktober te gast zijn bij koningin Elizabeth en prins Philip. Zelfs prins Charles, die bij eerdere Chinese staatsbezoeken verstoppertje speelde uit protest tegen de Chinese bezetting van Tibet, is dit keer van de partij.


Meer Nederland