Chinese media richten zich op staatsbezoek Xi

Vorsten

17/10/2015 1:20 pm

PEKING – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden volgend weekeinde voor een staatsbezoek in China verwacht, maar hun komst houdt de Chinese media helemaal niet bezig. Alle belangstelling gaat uit naar het staatsbezoek dat president Xi Jinping en ‘first lady’ Peng Liyuan komende week brengen aan Groot-Brittannië. “Dat is een buitengewone visite:, aldus de Chinese ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming.

Xi Jinping ging al eerder naar Europa, zo verduidelijkte Liu tegen de China Daily, maar niet eerder beperkte de president zich daarbij tot één land. Zo was hij vorig jaar achtereenvolgens onder meer in Nederland en België. Groot-Brittannië echter is een bestemming op zich. “Dat wijst erop dat dit een super staatsbezoek is”, aldus ambassadeur Liu. Vandaar ook dat over het Nederlandse staatsbezoek nog wordt gezwegen. Dat zou de aandacht maar afleiden.

China Daily wist al te melden dat president Xi Jinping naast koningin Elizabeth aan het hoofd van de tafel zal zitten bij het staatsbanket dinsdagavond in Buckingham Palace, en dat honderd kaarsen in zilveren kandelaars op tafel zullen staan. Volgens Britse media neemt het Chinese gezelschap eigen water mee, maar daarover zweeg het dagblad. Dat prins Charles het staatsbanket overslaat, kreeg ook geen vermelding.

Belangrijker was dat president Xi drie generaties van de koninklijke familie zou ontmoeten – Charles is wel bij de welkomstceremonie en de lunch – en dat hij verwelkomd zal worden met 103 saluutschoten: 41 in Green Park en 62 van de Tower van Londen. Xi spreekt de parlementsleden toe en heeft verschillende ontmoetingen met premier David Cameron. Logeren doet de president in de zogenoemde ‘Belgian suite’ van het paleis, zo genoemd omdat ze oorspronkelijk zijn ingericht voor een bezoek van de Belgische koning Leopold I aan zijn nichtje koningin Victoria.


Meer Nederland