Constantijn zonder Laurentien naar Oslo

Vorsten

2017-05-09 09:24:00

Prinses Laurentien moet dinsdagavond het galadiner in het Koninklijk Paleis in Oslo overslaan omdat zij in Paradiso in Amsterdam moet spreken bij de uitreiking van de Prinses Margriet Prijzen voor Cultuur.

Echtgenoot prins Constantijn is wel in Noorwegen voor het dubbele verjaardagsfeest van koning Harald en koningin Sonja, waarbij ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Mabel aanwezig zijn.

Laurentien echter moet aan de slag in haar hoedanigheid als president van de European Cultural Foundation (ECF), een taak die ze in 2007 overnam van prinses Margriet die de functie bijna een kwart eeuw bekleedde. Destijds is de inzet van Margriet beloond met een naar haar vernoemde prijs, de ECF Princess Margriet Award for Culture. Die wordt jaarlijks toegekend aan kunstenaars en denkers die volgens het Fonds ‘de democratie verrijken met hun verbeeldingskracht’.

Prinses Margriet reikt zelf de prijzen uit en doet dat dit jaar aan musicus Luc Mishalle (Brussel), beeldend kunstenaar Marina Naprushkina (Berlijn), schrijfster en journaliste Aslı Erdoğan (Istanbul) en schrijver en wetenschapper Navid Kermani (Keulen). Volgens ECF laten allen zien hoe cultuur een positief antwoord kan geven op hedendaagse ontwikkelingen in Europa.


Meer Nederland