Eerste Koningsdag afgesloten in Amstelveen

Vorsten

26/04/2014 12:33 pm

AMSTELVEEN – De koning, koningin en hun familie hebben zaterdagmiddag een half uur later dan gepland het Stadsplein verlaten in Amstelveen. Daarmee is de allereerste Koningsdag voor de koninklijke familie aan het eind gekomen.

Tegen alle verwachtingen in waren ook de prinsesjes aanwezig. Eerder had de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nog gemeld dat Amalia, Alexia en Ariane niet zouden komen. Bij aankomst in Amstelveen werd iedereen verrast toen ze er toch bij bleken te zijn. Volgens de RVD hebben Willem-Alexander en Máxima op het laatste moment besloten om de meisjes mee te nemen. Ze liepen overigens niet de hele route in de stad mee, maar haakten halverwege af om aan het einde weer terug te komen. De prinsesjes zwaaiden veel naar het publiek en Amalia verrichtte op de atletiekbaan het startschot.

De familie arriveerde even over 12 uur ‘s middags in de voorstad van Amsterdam. Daar maakten ze een wandeltocht door het moderne Stadshart. Onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix maakten kennis met de groene, sportieve, internationale en culturele aspecten van de stad. De familie liet zich hier van haar sportieve kant zien. Zo trokken prins Pieter-Christiaan en prinses Annette een sprintje op de atletiekbaan en waagden Willem-Alexander en Máxima zich even op het hockeyveld.

Op het Stadsplein stonden de toeschouwers rijen dik. Zeker 25.000 mensen waren naar Amstelveen gekomen om de koninklijke familie te zien. Een gemeentewoordvoerder noemde het ”erg druk maar gezellig”. Na het afscheidswoord van burgemeester Fred de Graaf en Willem-Alexander klonk het Wilhelmus en vervolgens zong het publiek nog Lang zal hij leven, aangezien de koning zondag jarig is.

Gratis voor jou


Meer Nederland