Hamilton geeft Margriet en Pieter Inuït-kunst

Vorsten

2017-05-16 05:25:00

De verzameling van Inuït-kunst van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven is uitgebreid met twee ijsbeertjes. Burgemeester Fred Eisenberger van de Canadese stad Hamilton gaf die maandagmiddag (lokale tijd) cadeau aan het einde van het Nederlandse bezoek aan de McMaster University in zijn stad. “Ik weet dat u hier van houdt”, aldus de in Amsterdam geboren Eisenberger.

Hij hield zijn korte toespraak in het Engels. “Mijn kennis van het Nederlands is die van een achtjarige. Daarna heb ik het niet meer geleerd”, vertelde hij. Maar bij de introductie van Margriet en Pieter eerder op de dag waagde hij wel een poging en bracht het er ook goed vanaf. Eisenberger wiens vader, anders dan bij veel Nederlandse emigranten het geval was niet als landbouwer maar als vakman – hij was loodgieter – naar Canada trok, toonde zich bijzonder ingenomen met het bezoek uit zijn geboorteland. “Bij sportwedstrijden klopt mijn hart voor Canada, maar als Canada niet meedoet ben ik voor Nederland”, bekende hij.

De Inuït-kunst had hij verkregen via zijn zwager, zelf een inheemse bewoner van het Arctische noorden van Canada. Margriet en Pieter hebben hun liefde voor Inuït-kunst eind jaren zeventig daar opgedaan toen ze samen met Inuït een sledetocht maakten. Hun reis is gefilmd en de ervaringen zijn opgetekend in een boek, wist ook Eisenberger. In het Leidse Museum van Volkenkunde zijn op dit moment een aantal voorwerpen uit de persoonlijke collectie van het paar te zien, als onderdeel van een grotere tentoonstelling.

Voor de afsluitende receptie in de universiteit, die Pieter van Vollenhoven vanwege de problemen met zijn voet oversloeg, bezochten Margriet en Pieter – passend gekleed in beschermende witte jassen – het laboratorium van het centrum voor microbiële chemische biologie. Dat heeft een simpel doel: ‘De wereld redden’, zoals rondleider professor Gerry Wright van het instituut voor onderzoek naar besmettelijke ziekten vertelde. Hij probeert simpel gezegd de microben te vinden die besmettelijke ziekten veroorzaken en ook een halt kunnen toeroepen.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?