Herbestemmen beloond met Van Vollenhoven Prijs

Vorsten

07/01/2019 12:39 pm

De aanmelding is geopend voor de Pieter van Vollenhoven Prijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt als beloning voor het op bijzondere of originele wijze herbestemmen van een monumentaal pand. De prijs van 10.000 euro is ingesteld bij het afscheid van Pieter van Vollenhoven bij het Restauratiefonds.

“Waarom zo’n prijs? Omdat een monument zonder herbestemming eens ten dode is opgeschreven”, legde Pieter van Vollenhoven maandagmorgen uit. “De benoeming tot monument is van groot belang, maar het vinden van een passende en geaccepteerde bestemming is eigenlijk nog belangrijker!” Herbestemmingsprojecten die de afgelopen vijf jaar op succesvolle wijze tot stand zijn gekomen, kunnen tot 1 maart worden aangemeld bij het Restauratiefonds.

Eerdere winnaars waren het Huis van Bewaring in Almelo dat nu een hotel is, het stationsgebouw in Houthem-St Gerlach dat een tweede leven is begonnen als vakantiewoning, de voormalige tramremise Hallen in Amsterdam die verschillende nieuwe functies heeft gekregen, de NDSM-kraan in Amsterdam die nu dienst doet als hotel en het tot wellnessresort omgebouwde Fort Beemster.

Gratis voor jou


Meer Nederland