Het nieuwe normaal bij het paleis

redactievorsten

24/07/2020 8:02 am

De jaarlijkse fotosessie is het ruilmateriaal van de mediacode. Is de privacy van de koninklijke familie gerespecteerd, dan volgt er op de redacties een uitnodiging om het koningspaar en de drie prinsessen te kieken voordat zij naar Griekenland gaan. Ieder jaar opnieuw lijkt de groep journalisten, fotografen en televisieploegen groter te worden. Fotografen en cameramannen buitelen over elkaar heen voor het beste plekje om het gezin zo mooi mogelijk vast te leggen.

En toen was alles anders. Hoe is een fotosessie te organiseren binnen de anderhalvemetermaatschappij? De oplossing die is bedacht mag voor mij een vast format worden. Er werd een select groepje media uitgenodigd. Dat voelt voor mij als een reünie, want het zijn dezelfde mensen met wie ik in maart nog in Indonesië zat om verslag te doen van het staatsbezoek. In het ‘oude normaal’ zagen we elkaar vaak, tijdens het ‘nieuwe normaal’ niet. Maar zodra we hier in Den Haag neigden naar een gezellig samenzijn, greep de RVD terecht in.

In de mooie tuin van het paleis was met zwarte afzetlinten een opstelling gemaakt. Iedereen van de visuele media had zijn eigen vierkante meter. De schrijvende pers stond op de laatste rij. Gelukkig word ik inmiddels gezien als horend bij de visuele media omdat ik de socialemediakanalen van Vorsten en mijn YouTube-kanaal voorzie van mijn zelf gefilmde beelden en montages. Om te voorkomen dat we alsnog over elkaar heen zouden buitelen voor het beste plekje, was er een lotingsysteem. Ik trok lootje C5. Het zei me niets, totdat ik aankwam in de mooie tuin van het paleis. Ik stond front row! Daar sta ik buiten coronatijd ook graag, maar dan moet ik er voor rennen en snel zijn. Nu werd het me in de schoot geworpen.

Elke fotograaf en cameraman in een eigen hokje

Ik kon het vijftal nu heel goed zien én horen. Ik genoot van prinses Amalia die meedacht met dat stelletje roepende mediamensen. ‘Wat willen jullie nog meer?’, vroeg zij ons coöperatief. Ik zag hoe ze haar zussen regisseerde voor een leuke pose en hoe ze haar moeder een spontane kus gaf, om vervolgens de lipgloss-afdruk weg te poetsen op Máxima’s wang. Ik was plaatsvervangend trots. Na het fotomoment spreekt het koningspaar met de journalisten. Eerst met de geschreven media en daarna met de tv-journalisten. Ik behoor dus, dankzij mijn selfiestick en het begrip van de RVD voor het belang van sociale media tot de laatste categorie. Vanwege corona was het niet toegestaan een eigen tv-ploeg mee te nemen naar het gesprek, maar de toppers van de NOS stonden opgesteld en één voor één mochten we naast de camera plaatsnemen om onze vraag te stellen. Tot mijn verbazing stond ik weer front row, ik mocht als eerste mijn vraag stellen. Ik had nog met Jeroen Snel van Blauw Bloed even als stand-in voor het koningspaar gefungeerd om het geluid te testen, maar nu stond ik weer keurig op mijn plek. De plek waar ik me het fijnst voel. Als verslaggever van wat er gebeurt in het koninklijke. Dat is voor mij inmiddels al meer dan twintig jaar vertrouwd. In het oude én het nieuwe normaal.

Vers van de pers!

De nieuwe Vorsten is er! Eerst nagenieten van de fotosessie en dan door naar het privéverblijf in Griekenland. Verder: de vriendschap tussen de Oranjes en BN’ers, en welke passies hebben de royals eigenlijk buiten werktijd? Nu in de shop!

Gratis voor jou


Meer Nederland