Het parlement jubileert met koning

Vorsten

16/10/2015 7:13 am

DEN HAAG – Het parlement ofwel de Staten-Generaal is jarig. Vrijdag is het precies twee eeuwen geleden dat de eerste Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag plaatshad. Het was het officiële begin van het parlementaire systeem zoals we dat nu in Nederland hebben en dat wordt nu gevierd in de Ridderzaal. Koning Willem-Alexander is aanwezig bij deze Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer.

Zanger en liedjesschrijver Douwe Bob, zangeres Karsu en harpist Remy van Kesteren luisteren de Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op. De fietskunstenaar Dez Maarsen treedt op met zijn BMX. Johan de Meij schreef de ‘Hymne voor de Staten-Generaal’, uitgevoerd door het Residentie Orkest.

Films belichten constitutionele ontwikkelingen, communicatie tussen burgers en politici en veranderingen in de rol van de overheid. De voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol en haar collega van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg spreken de feestgangers toe.

Vrijdagochtend onthullen de Kamervoorzitters alvast een herdenkingsplaquette bij de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.


Meer Nederland