Hoed Máxima te zien met prinsjesdagkoffertjes

Vorsten

18/09/2015 8:57 am

ROTTERDAM – De hoed die koningin Máxima op Prinsjesdag in 2013 droeg is te bewonderen in de nieuwe tentoonstelling van het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Minister Jeroen Dijsselbloem opent vrijdagmiddag de expositie ‘Prinsjesdag, het koffertje en de Miljoenennota’.

Centraal in de kleine tentoonstelling staan de vijf koffertjes waarin de ministers van Financiën op de derde dinsdag van september de miljoenennota en de rijksbegroting bewaren. Voor het eerst zijn alle vijf exemplaren samen te zien. Naast de huidige exemplaren brengt Dijsselbloem vrijdag persoonlijk het koffertje van Lieftinck dat hij afgelopen dinsdag gebruikte. Daarmee is de collectie compleet.

Niet alleen de gouden koets, de troonrede en het koffertje zijn symbolen van Prinsjesdag. Ook hoeden maken deel uit van de traditie, redeneerde het Belasting & Douane Museum. Daarom heeft het Koninklijk Huis voor de expositie in Rotterdam de hoed uitgeleend die Máxima op Prinsjesdag in haar eerste jaar als koningin droeg. Het is de goudkleurige hoed van sinamay die ze combineerde met een eveneens goudkleurige jurk van ontwerper Jan Taminiau.

De expositie gaat zaterdag voor publiek open en blijft te bezoeken tot en met 15 november. Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op maandagen gesloten.


Meer Nederland