Hoedjes en jurken met een statement

Vorsten

15/09/2015 12:03 pm

DEN HAAG – Zoals ieder jaar ging Prinsjesdag ook dit keer weer gepaard met hoedjes in allerlei soorten en maten. Niet alleen de hoofddeksels waren bijzonder, ook maakten enkele vrouwelijke gasten in de Ridderzaal een statement met hun jurk.

Zo protesteerde PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme met haar outfit tegen de TTIP, het geplande omstreden vrijhandelsakkoord. Ze had een zwarte hoed op en ontwerpster Rianne de Witte maakte haar oranje jurk met een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Thieme roept het kabinet op de onderhandelingen over TTIP te staken. Haar collega-Kamerlid Esther Ouwehand droeg weliswaar geen hoed, maar maakte met haar jurk een statement tegen het klimaatbeleid. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, riep met haar ‘goed hout’-hoedje op meer bomen te planten.

Minister Jet Bussemaker was gehuld in een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. De jurk en hoed zijn ontworpen met computermodellen. Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze eerste draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie. Ook haar vrouwelijke collega’s in het kabinet hadden een hoofddeksel op.


Meer Nederland