Jaime blij met stem vluchtelingen in Davos

Vorsten

27/01/2019 12:44 pm

Prins Jaime kijkt tevreden terug op het Wereld Economisch Forum dat afgelopen week werd gehouden in Davos. “Ik ben enthousiast over de positieve energie”, aldus de voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werkende zoon van prinses Irene.

Hij is door Nederland ‘uitgeleend’ aan de VN om het bedrijfsleven te betrekken bij het helpen van vluchtelingen. Dat kan zijn met kennis en innovatiekracht, maar ook door vluchtelingen een kans te geven zich te ontplooien. “Het gaat bij vluchtelingen niet alleen om crises, maar om mogelijkheden en kansen”, aldus UNHCR- baas Filippo Grandi, die in Davos ook een gesprek had met koningin Máxima.

Prins Jaime is vooral onder de indruk van de Somaliër Mohammed Hassan Mohamud (28). Die woont al 20 jaar in een vluchtelingenkamp in Kenia. Hij kreeg met hulp van UNHCR een visum om in Zwitserland op te treden als een van de medevoorzitters van het Forum en de daar verzamelde wereldelite een ander geluid te laten horen. Het was voor het eerst dat een vluchteling op die manier aan het woord kwam. “We zijn geen dieren, we zijn geen criminelen. We zijn mensen met potentieel, en dat moet u zich realiseren”, aldus Mohammed.

“Het contrast tussen Davos en zijn leven kon niet groter zijn”, aldus Jaime, die Mohammed vorig jaar al ontmoette tijdens een werkbezoek aan het Kakuma-kamp in Noord-Kenia. “Dat kamp had hij nog nooit verlaten en woensdag is hij er weer terug bij de andere 185.000 vluchtelingen. Maar hun stem is gehoord. Dit bewustzijn op het wereldtoneel is belangrijk om steun, ook van het bedrijfsleven, te mobiliseren voor vluchtelingen. Iedereen wilde Mohammed helpen, maar hij wilde vooral dat we zijn medevluchtelingen zouden helpen. Een ware leider”, aldus prins Jaime.

Gratis voor jou


Meer Nederland