Kabinet laat koninklijke kunstverkoop ongemoeid

Vorsten

2019-01-11 10:29:00

Het kabinet is niet van plan zich te bemoeien met een kunstverkoop door een lid van de koninklijke familie. Dat blijkt uit antwoorden van minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) op schriftelijke vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Volgens Van Engelshoven is het aan de eigenaar van een kunstwerk om te bepalen of dat verkocht wordt.

Bij Sotheby’s in New York wordt eind deze maand door “een prinses”, van wie onder meer op basis van de geschiedenis van de kunstwerken wordt aangenomen dat het gaat om prinses Christina, onder andere een tekening van Peter Paul Rubens geveild. Belhaj vond met anderen dat het werk in Nederland zou moeten blijven en in elk geval eerst aan Nederlandse musea ter verkoop zou moeten worden aangeboden.

De minister is het daar niet mee eens. Het gaat om privé-eigendom. “Het is aan de particuliere eigenaar om te bepalen of, en op welke wijze, een kunstwerk wordt verkocht.” Volgens Van Engelshoven is er ook geen aanleiding de koninklijke familie anders te behandelen. “Er is geen aanleiding om voor de koninklijke familie een uitzondering te maken op algemeen gevolgde procedures”, zo antwoordt zij mede namens minister-president Mark Rutte.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig