Koning beloont oud-kamerheren met Erekruis

Vorsten

2019-01-17 09:14:00

Vijf voormalig kamerheren die recent afscheid hebben genomen van hun functie hebben deze week een ‘afscheidspresentje’ gekregen. Ze kregen uit handen van koning Willem-Alexander het Erekruis van de Huisorde van Oranje, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het gaat om Jack Asselbergs, Egbert ten Cate, Bart Fokkens, Ernst Veen en Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Kamerheren zijn de ogen en oren van de koning in de provincie waarin ze zijn aangesteld. Ook in Amsterdam heeft Willem-Alexander een kamerheer. Zij hebben kennis van hun regio, vertegenwoordigen hem bij evenementen en helpen bij de voorbereiding van streekbezoeken. Bij toerbeurt zijn de kamerheren in Den Haag om nieuwe ambassadeurs te begeleiden bij het aanbieden van hun geloofsbrieven.

De Huisorde van Oranje wordt volgens het Koninklijk Huis verleend aan Nederlanders en buitenlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de koning of voor het Koninklijk Huis. Willem-Alexander is op dit moment Grootmeester van de Huisorde. Hij bepaalt dan ook persoonlijk wie in aanmerking komt voor de prijs.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana