Koning bij lancering website over Oranjezaal

Vorsten

24/06/2015 3:07 pm

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander was woensdagmiddag in het Mauritshuis bij de lancering van een nieuwe website over de Oranjezaal van Paleis Huis Ten Bosch. De site richt zich op de restauratie van en het kunsthistorisch onderzoek naar de zaal.

De Oranjezaal is van 1998 tot 2001 grondig gerestaureerd. De restauratie en het onderzoek werden uitgevoerd door architectuurhistorici, kunsthistorici, chemici en restauratoren in opdracht van de toenmalige Rijksgebouwendienst (nu Rijksvastgoedbedrijf). Het was de bedoeling om het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en nauwkeurig in kaart te brengen. De gevonden informatie staat nu allemaal online.

De schilderingen en architectuuronderdelen van de Oranjezaal werden in opdracht van Amalia van Solms (1602-1675) gemaakt door bekende kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Zij liet de Oranjezaal decoreren ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647).

Gratis voor jou


Meer Nederland