Koning bij tekenen overeenkomsten met China

Vorsten

25/10/2015 5:48 pm

PEKING (ANP) – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandag op de tweede dag van hun staatsbezoek aan China een druk programma voor de boeg. Blikvanger is het staatsbanket dat gastheer president Xi Jinping in de Gouden Hal aanbiedt. Het is overigens een snel diner. Om zes uur wordt iedereen rond de tafel verwacht en al 75 minuten later is het afscheid van het Nederlandse gezelschap gepland.

Voorafgaand aan het staatsbanket wonen koning en president de ondertekening bij van tien samenwerkingsovereenkomsten tussen Nederlandse en Chinese ministeries, bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Daarbij gaat het onder meer over ontwikkeling van de burgerluchtvaart, het vastleggen van de status van Nederlandse handelskantoren en certificering van speelgoedfabrikanten.

Eerder op de dag woont het koningspaar een rondetafelbijeenkomst bij met onder anderen de Chinese minister van handel Gao Hucheng, en zijn ze aanwezig bij een lunch- en netwerkbijeenkomst voor de uitgebreide uit Nederland meegereisde economische missie en hun Chinese partners.

Koning en koningin hadden zondagavond al een korte ontmoeting met de deelnemers aan die missie. Daarmee was voor het koningspaar de eerste dag, die in teken stond van de ontwikkeling van het Chinese voetbal voor de jeugd en verbetering van de kwaliteit van zuivelproducten, afgelopen. De zakenmensen gingen daarna aan tafel en kregen tijdens het eten van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken een beschouwing over de Nederlands-Chinese handelsbetrekkingen.


Meer Nederland