Koning bij uitreiking medailles op Binnenhof

Vorsten

27/06/2015 12:06 pm

DEN HAAG – In het bijzijn van koning Willem-Alexander ontvingen tachtig veteranen zaterdag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie speldden ook een aantal medailles op bij militairen die pas zijn teruggekeerd van hun missie.

Daarnaast kregen zo’n twintig veteranen het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen, onder wie vijftien voor de missie in Libanon die dertig jaar geleden werd beëindigd. Nederlandse (oud-)militairen die tussen 1956 en 1988 hebben meegedaan aan een vredesmissie van de Verenigde Naties, krijgen zo’n draaginsigne. De ruim 9000 veteranen die in Libanon actief zijn geweest, vormen de grootste groep die in aanmerking komt voor dit ereteken.

De koning neemt zaterdagmiddag in de binnenstad van Den Haag een defilé af van meer dan 5000 veteranen en militairen, compleet met historische en moderne legervoertuigen. Aansluitend is er een vliegshow. De NOS doet live verslag van het jaarlijkse evenement. De omroep zendt om 18.21 op NPO2 een samenvatting uit van de dag.


Meer Nederland