Koning: bij VN in een warm bad

Vorsten

29/09/2015 3:57 pm

NEW YORK – Koning Willem-Alexander voelt zich thuis bij de Verenigde Naties. “Het is een warm bad waarin je terechtkomt”, aldus de koning dinsdagmorgen (lokale Amerikaanse tijd) na afloop van een door Nederland georganiseerde bijeenkomst over het belang van het Internationaal Hof van Justitie.

Dat Willem-Alexander zich thuisvoelt, komt mede omdat hij er al jaren over de vloer komt. Nu weliswaar voor het eerst in een ‘nieuwe rol’, maar voor 2013 als voorzitter van de VN-adviesgroep voor water en sanitatie. Hij is dus bekend met het rennen van vergadering naar bijeenkomst, sprekers die meteen na hun toespraak de zaal weer verlaten, en heel veel overleg in de wandelgangen.

Willem-Alexander voelde zich goed in zijn rol als vertegenwoordiger van het hele Koninkrijk, inclusief de ook met hun premiers aanwezige Caribische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. “Nederland staat er goed voor”, meende de koning, terwijl hij zich opmaakte voor de volgende bijeenkomst.

Het bezoek aan de VN wordt aan het einde van middag (lokale tijd) afgesloten. Koningin Máxima heeft dinsdag een eigen programma. Alleen bij de overhandiging van haar jaarverslag aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waren koning en koningin samen aanwezig.

Gratis voor jou


Meer Nederland