Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN

Vorsten

07/11/2016 8:42 am

Koning Willem-Alexander heeft Nieuw-Zeeland maandagavond (plaatselijke tijd) bedankt voor het deskundige advies en de ondersteuning tijdens de campagne voor een plek in de Veiligheidsraad. De koning deed dat in zijn speech tijdens het door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy aangeboden staatsbanket in Government House in Wellington.

Willem-Alexander ging ook in de op de eeuwenoude banden tussen beide landen. ,,Het is meer dan vriendschap die ons verenigt. Tienduizenden landgenoten van u en mij koesteren ook hun onderlinge familiebanden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 40.000 Nederlanders hierheen, vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis. Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte”, aldus de koning.

De Nieuw-Zeelandse gouverneur-generaal, die pas in september is aangetreden en voor wie het haar eerste staatsbezoek was, sprak over de enorme bijdrage van Nederlanders aan de samenleving sinds de eerste ontdekking van Nieuw-Zeeland door Abel Tasman 374 jaar geleden. ,,Eigenlijk op alle terreinen”, meende Reddy. De immigranten ontvluchtten moeilijke omstandigheden thuis, maar hebben het in het begin in Nieuw-Zeeland ook niet makkelijk gehad zo zei ze.

Reddy noemde Nederland een betrouwbare partner, en wanneer Nieuw-Zeeland probeerde Europa beter te begrijpen dan was Nederland vaak het eerste land tot wie Nieuw-Zeeland zich wendde ,,omdat Nederlanders direct en open hun mening geven.”

Het staatsbanket vormde de afsluiting van de eerste dag van het staatsbezoek. Dinsdag bezoekt het koningspaar de stad Christchurch op het Zuidereiland, dat in 2011 zwaar is getroffen door een aardbeving.


Meer Nederland