Koning deelt Erasmusprijs uit aan Israëlische schrijver

Vorsten

27-10-2022 14:42:03

Koning Willem-Alexander reikt op 29 november de Erasmusprijs uit aan de Israëlische schrijver David Grossman. Dat gebeurt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix zijn bij de uitreiking aanwezig.

De thema van dit jaar is ‘verbinders in een verdeelde wereld’. Grossman weet volgens de jury “met ongekende moed” ongemakkelijke politieke onderwerpen aan te snijden. “Zoals het dagelijks leven van mensen in bezet gebied en de Palestijnse minderheid in Israël, maar ook thema’s als vriendschap, leven met het verleden en de band tussen generaties”, is in het juryrapport te lezen. “Het schrijverschap van David Grossman legt daarbij altijd een verbinding tussen het persoonlijke en het universele. Grossman is net als Erasmus een ware humanist: hij laat ons de mens zien, naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk. Zijn werk verandert de lezer: de vergevende blik waarmee hij zijn personages beziet, straalt ook op ons af.”

De Erasmusprijs, die bestaat uit een bedrag van 150.000 euro, wordt elk jaar toegekend “aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten”. De koning is regent van de Stichting Praemium Erasmianum, die voor de onderscheiding verantwoordelijk is.

Meer Nederland