Koning enthousiast over eerste Koningsdag

Vorsten

26/04/2014 1:06 pm

AMSTELVEEN – Koning Willem-Alexander toonde zich zaterdag in Amstelveen enthousiast en tevreden over ‘zijn’ eerste Koningsdag. Hij vroeg zich hardop af waarom de succesformule voor de nationale viering van de verjaardag van het staatshoofd zou moeten worden veranderd. Er wordt gesproken over een andere invulling van de feestdag, maar Willem-Alexander lijkt nog niet overtuigd van de noodzaak.

Hij had in Amstelveen een verrassing in petto. Toen de koninklijke bus aankwam uit De Rijp doken plotseling ook zijn drie dochters op voor hun uitgestelde debuut op ’30 april’. Het was de bedoeling dat ze in 2009 op paleis Het Loo al hun opwachting zouden maken, maar na de dramatische aanslag op de koninklijke stoet, ging dat niet door.

Dit keer was hun komst niet aangekondigd, maar wel een beetje te verwachten gezien de nieuwe start die Willem-Alexander als koning maakte. De meisjes zijn nog te jong om een heel programma te volgen. Amalia (10) is vier jaar jonger dan haar vader was toen hij met zijn ouders op Koninginnedag het land introk.

Traditie

De oplossing werd gevonden in een beperkt optreden van de prinsesjes, die aan de hand van hun ouders voor het eerst kennismaakten met deze koninklijke traditie. Alexia en Ariane bleven dicht in de buurt van Máxima en Willem-Alexander, Amalia toonde zich al wat zelfverzekerder en zwaaide geregeld naar het publiek dat enthousiast reageerde op hun onverwachte aanwezigheid.

Halverwege de route in Amstelveen verdwenen ze weer, om aan het einde op het podium weer te verschijnen voor het dankwoord van burgemeester en koning. Ze lieten daar zien het Wilhelmus uit hun hoofd te kennen en te kunnen meezingen. Beter in elk geval dan veel medeburgers.

Van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven koos er in Amstelveen voor een deel van de route over te slaan. Zijn enkel deed te veel pijn. Hij was als het ware het ‘wisselgeld’ voor de prinsesjes. Hij verdween toen zij opdoken, om zich aan het einde van de wandeling weer bij de familie te voegen. Pieter, regelmatig toegezongen vanwege zijn aanstaande 75e verjaardag, was blij dat zijn gezin zaterdag compleet was, mét de broos ogende prins Bernhard.

De tienduizenden belangstellenden in de zonovergoten Noord-Hollandse plaatsen De Rijp en Amstelveen klaagden verder niet over de traditionele invulling van Koningsdag, met een programma dat al een jaar eerder was bedacht voor een Koninginnedag met koningin Beatrix. De 2 jaar voorbereiding had het festijn nóg beter gemaakt, vond de koning. De essentie was echter ‘aaibaar’ zijn, of misschien nog belangrijker: te fotograferen. Niets mooier dan een ‘selfie’ met een prins of prinses.


Meer Nederland