Willem-Alexander drinkt koffie met buren

Vorsten

19/06/2015 3:04 pm

HARDERWIJK – Koning Willem-Alexander kan goed acteren. Dat hoort af en toe bij zijn werk. Toen hij vrijdagmiddag spontaan koffie kreeg aangeboden bij een verrassingsbezoek aan Harderwijk vroeg hij hardop van welk merk die koffie was. “Oh, dat is een verrassing!”, lachte hij toen de naam werd genoemd. “Het is gewoon lekker”, zei hij bij het drinken, goed in het zicht van de fotografen en cameraploegen. Op het bekertje was ‘Burendag’ goed leesbaar.

Het bezoek aan het wijkontmoetingscentrum in een Harderwijkse nieuwbouwwijk Drielanden was geen toeval, al waren de aanwezigen pas enkele minuten voor zijn komst op de hoogte gesteld. Burendag beleeft dit najaar zijn tiende editie en de koning kwam om het startsein te geven, en te horen over de vorderingen van dit in 2006 door Douwe Egberts – vandaar de koffie – geïntroduceerd evenement.

Het Oranje Fonds, waarvan het koningspaar beschermpaar is, haakte in en inmiddels wordt op zo’n 20.000 plekken met een miljoen mensen Burendag gehouden. “We brengen mensen bij elkaar”, zei DE-general manager Luc Van Gorp met enige trots. “We wisten meteen dat we een knaller van formaat te pakken toen in het eerste jaar al meteen 300.000 mensen meededen.”

Van Gorp rekent ook dit jaar op een “succesvolle editie”. Hij vroeg, in een mooi opzetje, aan de koning wat Burendag zo bijzonder maakte. “Het is zo bijzonder dat het gewoon normaal moet zijn”, aldus Willem-Alexander. Eind september was ook een goed moment daarvoor, wanneer mensen terugkomen van vakantie en weer tijd hebben om om zich heen te kijken en weer “kennis te maken en herkennis te maken” met de buren.


Meer Nederland