Koning geeft premier van Zweden verzekering

Vorsten

29/09/2015 9:28 pm

NEW YORK – Koning Willem-Alexander heeft aan het einde van zijn bezoek aan de Verenigde Naties de Zweedse premier Stefan Löfven verzekerd dat de strijd tussen Nederland en Zweden om een zetel in de Veiligheidsraad geen invloed heeft op de relaties tussen beide landen. “Onze vriendschap is te sterk om beïnvloed te worden door deze competitie”, aldus de koning tijdens een bijeenkomst waar hij het podium deelde met Löfven. “Onze vriendschap blijft zoals het is, wat ook de uitkomst van de stemming volgend jaar mag zijn”, antwoordde de premier.

Zweden geldt als voornaamste concurrent van Nederland voor een niet-permanente zetel in de raad in de periode 2017-2018. De lidstaten van de VN kiezen in de zomer van 2016 welk Europees land tijdelijk in de raad zitting kan nemen. Den Haag heeft de afgelopen dagen bij de Algemene Vergadering de koning ingezet als extra troef om steun te verwerven voor de Nederlandse kandidatuur. Zweden had eerder al tal van VN-ambassadeurs naar Stockholm uitgenodigd voor onder meer een ontmoeting met koning Carl Gustaf, kroonprinses Victoria en premier Löfven.

In zijn toespraak tot de VN maandag had Willem-Alexander de kwaliteiten van het Koninkrijk – niet alleen Nederland maar ook de Caribische eilanden – benadrukt en die boodschap herhaalde hij bij elke gelegenheid. Dus ook bij de bijeenkomst met de premiers van Zweden en Bangladesh over de duurzame ontwikkelingsdoelen aan het slot van zijn verblijf in New York.


Meer Nederland