Koning houdt agenda nog even geheim

Vorsten

30/12/2015 1:15 pm

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft nog maar weinig onthuld over zijn agenda voor het komende jaar. Dat is niet ongebruikelijk en betekent niet dat er met potlood al veel is ingevuld. Het hof maakt plannen echter het liefst pas bekend als alles in kannen en kruiken is. Dat voorkomt commotie wanneer een afspraak moet worden verzet.

Op de website van het Koninklijk Huis reikt de agenda niet verder dan het einde van januari, met komende maand een vroege start voor het koningspaar vanwege de dit weekeinde al eindigende kerstvakantie en het begin van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. De Europese Commissie komt op bezoek in Den Haag en het is veilig om te veronderstellen dat de koning in de eerste maanden van 2016 nog vaker op Europees terrein actief zal zijn. Een toespraak tot het Europees parlement hoort daarbij tot de mogelijkheden.

In februari staat vlak voor de traditionele wintersportvakantie in Lech het eerste streekbezoek in de planning. Dit keer is West-Brabant aan de beurt. Streekbezoeken – 2 à 3 per jaar – geven het koningspaar de kans in korte tijd een goede indruk te krijgen van een bepaalde regio, en daar op de hoogte te worden gesteld van uitdagingen en toekomstplannen. Ze zijn net wat formeler dan de werkbezoeken, die vaak niet van tevoren worden aangekondigd en die zich op één onderwerp concentreren of die zich richten op het Oranjefonds.

Staatsbezoek

Frankrijk krijgt het koningspaar in maart op staatsbezoek. De data zijn nog niet openbaar gemaakt, maar de Franse president François Hollande kondigde de visite afgelopen zomer al voortijdig aan. Parijs zal niet de enige bestemming zijn van een staatsbezoek, maar hofhouding en Buitenlandse Zaken bewaren nog het stilzwijgen. Zweden en Australië zijn namen die worden gefluisterd, bevestigd zijn ze echter niet.

Eén inkomend staatsbezoek staat wél vast: het Belgische koningspaar wordt in het najaar in Amsterdam verwacht. En daarnaast kent de koninklijke agenda natuurlijk een ijzeren lijst die ook zonder voorafgaande aankondiging is in te vullen: nieuwjaarsontvangsten in de tweede week van januari, Koningsdag, 4 en 5 mei, zomerse fotosessie, Prinsjesdag, kerstvakantie in Argentinië, en daarnaast tientallen bezoekende ambassadeurs en beëdigingen. Voor koningin Máxima komen daar haar werkzaamheden voor de VN bij.


Meer Nederland