Koning leert in Eindhoven over thuisgevoel

Vorsten

07/07/2015 2:00 pm

EINDHOVEN – Iedereen moet zich in Nederland thuis kunnen voelen. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander dinsdag uitdroeg tijdens een werkbezoek aan de Eindhovense wijk De Bennekel. Hij voerde daar een aantal gesprekken om te leren hoe de samenhang in de wijk wordt verbeterd en bevorderd. Eerder bezocht Willem-Alexander in dit kader al de Rotterdamse wijk Hillesluis.

De koning had een openhartig gesprek in wijkcentrum De Dommel met zes Nederlands-Marokkaanse jongeren die zelf jeugd uit de wijk helpen met onder andere studie, het vinden van stageplekken en het voorkomen van schulden. Ze spraken over de problemen die ze zelf hadden ondervonden door hun voor- of achternaam, bijvoorbeeld bij het vinden van een stageplek. “Maar als je doorzet, dan lukt het wel”, was hun ervaring.

Zo kan één van hen in september aan de slag bij het Gerechtshof in Den Bosch. Die mededeling verleidde Willem-Alexander tot de spontane opmerking dat hij dan door de voordeur naar binnen kon. Een grapje dat de koning niet kwalijk werd genomen. “Hij heeft gevoel voor humor”, zeiden ze na afloop. De koning vroeg de jongeren wat er in de wijk nog moest gebeuren opdat iedereen zich er thuis zou voelen. Dat er niet meteen een antwoord kwam, begreep Willem-Alexander. “Ik overval jullie er mee.”

Het werkbezoek was van tevoren geheim gehouden. De wijkbewoners dachten dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) langs zou komen. “Valt weer tegen”, verontschuldigde de koning zich voor de wissel.

Gratis voor jou


Meer Nederland