Koning maakt zich op voor feest parlement

Vorsten

11/10/2015 9:22 am

DEN HAAG – Willem-Alexander maakt zich deze week op voor de verjaardag van de Eerste en Tweede Kamer. In de Ridderzaal wordt vrijdag feest gevierd ter gelegenheid van de 200e verjaardag van het parlement.

De Eerste en Tweede Kamer, die op 16 oktober 1815 voor het eerst gezamenlijk in Den Haag vergaderden, vieren hun verjaardag niet alleen met de koning. Ook singer-songwriter Douwe Bob, die namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat, ‘fietskunstenaar’ Dez Maarssen, zangeres Karsu en harpist Remy van Kesteren zijn van de partij. De Bijzondere Verenigde Vergadering wordt afgesloten met het muziekstuk ‘Hymne voor de Staten-Generaal’, dat door het Residentie Orkest wordt uitgevoerd. Componist, dirigent en trombonist Johan de Meij componeerde het stuk speciaal voor deze gelegenheid.

Voordat Willem-Alexander feest gaat vieren met de parlementariërs, leden van het kabinet, vertegenwoordigers van Caraïbisch Nederland en hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland, moet hij nog een opening verrichten. Dinsdagochtend opent de koning in Groningen het Energy Transition Centre. In deze proeftuin voor energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen en de Energy Academy Europe zoeken studenten en bedrijven naar innovatieve oplossingen voor de overgang naar een duurzame samenleving gebaseerd op schone energiebronnen.

Ook koningin Máxima en prinses Margriet zijn dinsdag op pad. Máxima is in Amsterdam, waar ze in het Rijksmuseum een internationale conferentie over kindereducatie in musea opent. Tijdens de vierjaarlijkse Hands On! Conference maken 250 museumprofessionals uit 35 landen kennis met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kindereducatie in musea. Margriet spreekt in Amersfoort tijdens het zeventigjarig jubileum van de Unie Van Vrijwilligers Nederland (UVV). De prinses is beschermvrouwe van de UVV.

Gratis voor jou


Meer Nederland