Koning moet Xi’s Brits bezoek doen vergeten

Vorsten

24/10/2015 2:41 pm

PEKING – Koning Willem-Alexander moet de komende dagen opboksen tegen de golf van enthousiasme dat het vrijdag afgesloten staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Groot-Brittannië teweeg heeft gebracht. Het zal namelijk niet lukken om evenveel aandacht te trekken als Xi deed met zijn bezoek.

De China Daily besteedde zaterdag drie pagina’s aan het bezoek, dat een nieuwe gouden periode in de Brits-Chinese betrekkingen moest inluiden. In dezelfde editie krijgt het zondag beginnende staatsbezoek van de Nederlandse koning twee regels. Er werd overigens wel vermeld dat Nederland vorig jaar het eerste Europese land was dat Xi bezocht.

Nederland heeft andere kwaliteiten te bieden dan de Britten, en het is slechts toeval dat president Xi zijn staatsbezoek afsloot bij voetbalclub Manchester City en dat de koning zijn programma begint met uitleg van het Nederlandse aandeel in het ambitieuze Chinese voetbalprogramma voor de schooljeugd en een keepersdemonstratie van Ajax-directeur Edwin van der Sar.

Nadruk op zuivel

Xi riep vrijdag op tot versterking van de voetbalband met de Engelsen, maar zijn regering heeft niet alleen daar hulp gevraagd om de komende jaren tienduizenden Chinese kinderen de eerste beginselen van voetbal bij te brengen. Ook Nederland en Duitsland doen mee.

Nederland heeft daarnaast kwaliteiten op het gebied van voedselveiligheid en landbouw, en ook die komen aan bod op de eerste (halve) dag van het staatsbezoek. De nadruk ligt zondag op zuivel bij het koninklijk bezoek aan het Chinees-Nederlands zuivelontwikkelingscentrum dat in 2013 op poten werd gezet.

Gratis voor jou


Meer Nederland