Koning: Nederland door reformatie beïnvloed

Vorsten

09/02/2017 6:40 pm

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagavond in het Rathaus van Lutherstadt Wittenberg voor een diner ontvangen door de minister-president van Saksen-Anhalt, Reiner Haseloff. Saksen-Anhalt is de derde en laatste Duitse deelstaat die het koningspaar deze week bezoekt.

Haseloff zei dat de deelstaat ‘trots’ was op de visite, die hij ‘bijzonder’ noemde en een teken van vertrouwen van Nederland en de Nederlanders in dit deel van de voormalige DDR. Ook dankte hij voor de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling en economie, in het bijzonder de landbouw, van Saksen-Anhalt.

De koning dankte in zijn tafelrede voor de gastvrije ontvangst in de “prachtige stad Wittenberg”. Hij keek terug op zijn bezoek eerder op de dag aan de Slotkerk “de geboorteplek van de reformatie”. Daar gaf Maarten Luther in 1517 de aanzet voor de kerkhervorming.

Niet zo’n historicus

Volgens Willem-Alexander is Nederland “diepgaand door de reformatie beïnvloed, ook al was het vooral Johannes Calvijn die op ons zijn stempel drukte en niet Maarten Luther. Maar dat doet aan de grote historische betekenis van deze stad – ook voor Nederlanders – niets af”.

Willem-Alexander reageerde ook op een uitspraak van Haseloff over de waarheid van Luther. Tegenwoordig wordt gesproken over ‘alternatieve waarheid’ aldus de koning, maar hij was niet ‘zo’n historicus’.

Rivieren de ruimte

De koning keek alvast vooruit naar zijn bezoek vrijdag aan Dessau, aan de rivier de Elbe. Dan staat watermanagement hoog op de agenda. Reden ook voor minister Melanie Schultz van Haegen, die een in watermanagement gespecialiseerde handelsmissie aanvoert, om zich al in Wittenberg bij het gezelschap te voegen.

Saksen-Anhalt en Nederland hebben eeuwenlange ervaring met de noodzaak zich te beschermen tegen het water, zei Willem-Alexander. “De laatste tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzame oplossingen waarin rivieren de ruimte krijgen. Het is goed om deze expertise te bundelen.”


Meer Nederland