Koning: op veel gebieden samenwerking China

Vorsten

28/10/2015 12:41 pm

SHANGHAI – Het staatsbezoek aan China is ,,een heel bijzondere ervaring” geweest. Dat zei koning Willem-Alexander woensdagavond in Shanghai in een korte toespraak bij een receptie voor het bedrijfsleven. Het bezoek gaf de gelegenheid om de band die hij voelde met het land te kunnen intensiveren.

,,Dat is te danken aan president Xi Jinping en zijn echtgenote, die ons warm en gastvrij hebben ontvangen. Maar het is ook te danken aan de ontmoetingen met u en met vele bestuurders, ondernemers, professionals en burgers in China”, aldus Willem-Alexander.

Hij gaf hoog op van de economische relatie tussen beide landen. ,,President Xi Jinping noemt de haven van Rotterdam de poort naar Europa. Bijna een kwart van alle containers die daar binnenkomen is afkomstig uit China. Nederland draagt bij aan het Chinese succes. Zoals China bijdraagt aan ónze welvaart.”

Meer dan handel

De samenwerking omvat echter meer dan handel. ,,We werken steeds meer samen aan duurzame ontwikkeling in den brede. Juist dat hebben wij de afgelopen dagen zichtbaar willen maken. Bijvoorbeeld met ons bezoek, vanmorgen, aan Chongming Island. Daar ging het onder meer om natuurbeheer en om duurzame productie van voedsel vlakbij de stad”, zei de koning.

Hij had de afgelopen dagen gezien hoe vruchtbaar Chinese en Nederlandse partners samenwerken. Hij wenste de verzamelde ondernemers en vertegenwoordigers van andere instellingen dan ook veel succes.

Het staatsbezoek wordt donderdag afgesloten in Hangzhou, waar Alibaba wordt bezocht, de grootste webwinkel van de wereld.


Meer Nederland