Koning spreekt over eilandstaten en oceanen

Vorsten

28/09/2015 8:05 pm

NEW YORK – Koning Willem-Alexander is maandagmiddag (lokale tijd) in New York bij een door het Koninkrijk georganiseerde bijeenkomst over het behoud en het schoonhouden van oceanen. Centraal staat hoe kleine eilandstaten, waarvan het Koninkrijk er zelf ook drie heeft, de duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen uitvoeren – met name het doel dat betrekking heeft op hun leefwereld, de oceanen.

De bijeenkomst onder de noemer ‘Oceans14’ – naar het duurzame doel nummer 14, niet naar de filmreeks – staat onder voorzitterschap van premier Mike Eman van Aruba. De aanwezigheid van de koning, die ook de inleiding zal houden, onderstreept nog eens hoe bij de VN het Koninkrijk nadrukkelijk als eenheid wordt gepresenteerd.

Zo bracht de koning in zijn speech bij de Algemene Vergadering naar voren dat er meer is dan alleen Nederland. Hij wees op Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten en op de bredere basis die het Koninkrijk daardoor heeft. Het zijn vaak de kleintjes die andere landen de goede weg wijzen, merkte hij op.

In dat geval verwees hij naar de kleine eilandstaten die al jaren pleiten voor een veel actievere mondiale aanpak van het klimaatprobleem en het schoner maken van de oceanen. “Zij voelen de noodzaak daarvan aan den lijve. Gelukkig ontwikkelen – eindelijk – steeds meer grote landen concrete plannen voor actie”, aldus de koning. Vandaar ook dat het Koninkrijk de bijeenkomst over de oceanen organiseerde.


Meer Nederland