Koning staat nogmaals stil bij aardbevingen Turkije en Syrië

Vorsten

10/02/2023 1:11 am

Koning Willem-Alexander heeft tijdens het afsluitende gesprek met de pers na afloop van de Cariben-reis van het koningspaar en prinses Amalia nogmaals stilgestaan bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Hij noemde het een “verschrikkelijk drama”.

“Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden, gewonden en ook bij de families van de Syriërs en Turken in Nederland die mensen missen en ook zeker in grote onzekerheid zitten”, stelde de koning. Hij had daarbij ook een woord van dank voor alle hulpverleners en noemde daarbij in het bijzonder het Nederlandse hulpteam “dat daar dag en nacht probeert mensen onder het puin vandaan te halen”.

Eerder deze week liet het koningspaar ook al via social media weten zwaar geraakt te zijn door het natuurgeweld.

Orkaan Irma

Willem-Alexander legde de link met orkaan Irma, die in het najaar van 2017 voor grote schade zorgde op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Volgens de koning is “nog lang niet alles opgeruimd” maar zijn de inwoners na Irma “vol energie aan de wederopbouw begonnen. Dan zie je ook waar mensen toe in staat zijn: als alles tegen de vlakte is, kunnen ze toch weer opstaan.”

De koning vond dat extra bijzonder omdat de eilanden daarna ook nog geraakt werden door de coronacrisis. “Wat wij deze reis gemerkt hebben is dat alle eilanden dankbaar zijn dat ze lid zijn van het koninkrijk. Samen hebben we de coronacrisis aangepakt. Op het gebied van gezondheidszorg, medicijnen en economische steun zijn ze er doorheen gekomen en terug op het oude niveau. Dat is een dankbaarheid die we overal gevoeld hebben.”


Meer Nederland