Koning straalt bij VN kracht Koninkrijk uit

Vorsten

29/09/2015 7:23 pm

NEW YORK – De aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de Verenigde Naties tilt de inzet van het Koninkrijk bij de wereldorganisatie naar een hoger niveau. Dat zei minister-president Mike Eman van Aruba dinsdagmiddag in New York in de wandelgangen van het VN-gebouw. “De koning straalt de verenigde kracht van de vier landen uit”, aldus Eman.

De Caribische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden de laatste jaren nadrukkelijker betrokken bij de buitenlandse politiek. “Er is een omslag geweest. Het bewustzijn dat er meer kan worden bereikt als we samen optrekken, is ook tot Den Haag doorgedrongen”, vertelde Eman. “Er is een toegevoegde waarde.”

Voor Eman betekende dat de afgelopen dagen ook een prominente rol bij verschillende VN-bijeenkomsten, waar hij namens het Koninkrijk het woord voerde. Ook de premier van Sint Maarten, Marcel Gumbs, zag voordelen van de gezamenlijke presentatie, zoals maandag toen alle vier premiers in de vergaderzaal zaten toen Willem-Alexander de Algemene Vergadering toesprak. “Dat hebben we enkele maanden geleden ook gedaan bij de Wereldbank in Washington toen het koningspaar in de VS op bezoek was”, aldus Gumbs.

Het past ook bij de belofte van Willem-Alexander bij zijn aantreden om koning te zijn van alle landen van het koninkrijk. “Het is mooi om het koninkrijk op die manier te kunnen vertegenwoordigen”, zei de koning daar dinsdag, tussen de vergaderingen door, zelf over.

Gratis voor jou


Meer Nederland