Koning tevreden met kans bij VN

Vorsten

28/09/2015 10:12 pm

NEW YORK (ANP) – Koning Willem-Alexander heeft graag gebruik gemaakt van de unieke mogelijkheid om de VN toe te mogen spreken “namens het Koninkrijk.” Uniek omdat de Algemene Vergadering meestal samenvalt met Prinsjesdag en die mogelijkheid voor een Nederlands staatshoofd er doorgaans niet is. Dat zei de koning maandagmiddag (lokale tijd) in een korte toelichting op zijn aanwezigheid in New York. Willem-Alexander sprak eerder op de dag de Algemene Vergadering toe.

De koning speelde een rol bij de Nederlandse pogingen een zetel te verkrijgen in de VN-Veiligheidsraad, maar vooral om te laten zien dat de vier landen van het Koninkrijk “gezamenlijk” optreden. “Eenheid in verscheidenheid”, zei Willem-Alexander. Volgens hem niet geheel toevallig ook het motto van de slotviering afgelopen zaterdag van de festiviteiten rond 200 jaar Koninkrijk. Die eenheid liet het koninkrijk op het hoogste wereldplatform zien.

“Hier gebeurt het”, aldus Willem-Alexander, die verder wees op de belangrijke rol die de VN in de wereld op tal van terreinen spelen. Maandagavond is hij samen met koningin Máxima in het Palace Hotel te gast bij president Barack Obama die een ontvangst houdt voor alle bezoekende staatshoofden en regeringsleiders. Bij de VN-lunch eerder maandag zat de koning aan de hoofdtafel met onder meer de Amerikaanse en Russische presidenten.


Meer Nederland