Koning viert Maria Louise Jaar in Leeuwarden

Vorsten

20/06/2015 2:38 pm

LEEUWARDEN – Koning Willem-Alexander was zaterdag in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Hij woonde de viering van het Maria Louise Jaar bij.

Vlakbij het voormalige stadspaleis van Maria Louise onthulde Willem-Alexander een muurschildering van ruim vijftig vierkante meter. Hierin zijn de portretten van Maria Louise, haar man Johan Willem Friso en portretten van nazaten van Maria Louise verwerkt. Onder die nazaten zijn veel Europese vorsten.

Na de onthulling van de muurschildering meldde Willem-Alexander zich op het Wilhelminaplein waar een historische harddraverij plaatsvond. Ruiters streden hier om de Gouden Swipe. Winnares Silke Boersma mocht de zweep uit handen van de koning ontvangen.

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Ze was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Na zijn overlijden op jonge leeftijd was zij jarenlang regentes voor haar zoon Willem IV en later voor haar kleinzoon Willem V. Daarmee was ze een belangrijk figuur in de lijn van het huis Oranje-Nassau. Friesland eert Maria Louise met een themajaar.

Gratis voor jou


Meer Nederland