Koning Willem-Alexander spreekt VN toe

Vorsten

28/09/2015 1:46 am

NEW YORK – Koning Willem-Alexander spreekt maandagochtend (lokale tijd) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het is voor het eerst in het zeventigjarig bestaan van de wereldorganisatie dat een Nederlands staatshoofd dat doet. De koning komt als twaalfde spreker aan het woord.

Volgens premier Mark Rutte is het ‘goed voor het presentatie van Nederland’ dat dit keer de koning de toespraak houdt. Het onderstreept het belang dat Nederland hecht aan de Verenigde Naties en het feit dat Den Haag na New York en Genève de derde VN-‘hoofdstad’ is. Willem-Alexander geniet volgens de premier ook veel prestige bij de VN, vanwege zijn eerdere werk voor de adviescommissie water en sanitatie.

Het moment van de toespraak van de koning is niet toevallig. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Italië en Zweden zijn eveneens in de race om de zetels in te nemen. Al vijf keer eerder was Nederland lid van de Veiligheidsraad.

Máxima

Willem-Alexander gaat in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Naast koning Willem-Alexander houden ook de presidenten van de VS, Rusland, China, Frankrijk en Brazilië een toespraak.

Koningin Máxima voerde zondagmiddag kort het woord tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering. Die vergadering maakte deel uit van de VN-top over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen voor het jaar 2030.


Meer Nederland