Video: Koning Willem-Alexander zoekt hulpverleners op in coronacrisis

Vorsten

2020-03-24 17:31:11

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag met eigen ogen gezien hoe in Noord-Brabant wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een werkbezoek aan de GGD in Tilburg. In die gemeente werd op 27 februari de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd.

Willem-Alexander sprak onder meer met medisch deskundigen over de verschillende fasen in de aanpak van de uitbraak van een infectieziekte waar nog geen vaccin tegen beschikbaar is. Hij kreeg een toelichting op de procedures die artsen en verpleegkundigen van de GGD moeten volgen en leerde meer over het belang van goede data en informatie en de relatie met het RIVM.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vervolgens schoof de koning aan in het callcenter van de GGD. Daar sprak hij de medewerkers over welke vragen zij krijgen over het coronavirus en luisterde Willem-Alexander kort mee met een aantal gesprekken.

Thuiswerken

Tot slot ging de koning in gesprek over de samenwerking binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de provincie in de bestrijding van corona. Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van de GGD, brandweer, politie en enkele nauw betrokken bestuurders.

Het koningspaar is zelf ook nauw betrokken in de coronacrisis. Zo spraken zowel koning Willem-Alexander als koningin Máxima de afgelopen dagen telefonisch met artsen en hulpverleners. Ook werkt de koning waar mogelijk vanuit huis. Zo werd premier Mark Rutte maandag niet persoonlijk ontvangen, maar vond het wekelijkse overleg telefonisch plaats.

Het koninklijk gezin nam onlangs een periode van sociale afzondering in acht na de skivakantie in Lech. In het Oostenrijkse skioord zijn meerdere coronabesmettingen geconstateerd. De periode van afstand houden liep zaterdag af.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek