Koning zoekt steviger profiel

Vorsten

27/12/2015 1:48 pm

HILVERSUM – Het was dit jaar voor de maker van het Oranje-jaaroverzicht, dat zondag aan het begin van de avond wordt uitgezonden op NPO1, niet zo makkelijk een rode draad te vinden voor het programma. Koning Willem-Alexander volgde in het derde jaar van zijn koningschap – in januari zit hij 1000 dagen op de troon – vooral een ijzeren agenda: werkbezoeken, streekbezoeken, staatsbezoeken, Prinsjesdag, kersttoespraak.

Volgens de NOS, die het overzicht uitzendt, werd er gewerkt aan een duidelijker profiel voor de koning. Minder ‘Willy’ uit LuckyTV en meer staatsman, met onder meer een bezoek aan het Witte Huis in Washington en een toespraak bij de Verenigde Naties in september. Dat laatste was voor Nederland een koninklijke primeur.

De koning hield zich bij gevoelige politieke thema’s aan zijn staatsrechtelijke rol, en verwees ook wanneer hij zelf ter discussie stond of de begroting van Huis ten Bosch aan de orde kwam, naar de politiek verantwoordelijken. Dat die er soms een beschamende vertoning van maakten, toont het overzicht op opvallende en pijnlijke wijze bij de bespreking in de Tweede Kamer van de kosten van De Groene Draeck door minister-president Mark Rutte en D66-voorman Alexander Pechtold.

Nieuwe stijl

In het overzicht veel aandacht voor Koningsdag ‘nieuwe stijl’, één van de weinige keren dat ook de prinsesjes en de rest van de koninklijke familie in beeld kwamen. Vermakelijk is de zichtbare verveling en het onbehagen van prinses Beatrix bij de slotmanifestatie van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Een spektakel dat er op televisie nog aardig uit zag, maar ‘live’ op de Amstel een kwelling was.

Beatrix was ook het voorbije jaar zeer actief, vooral op het gebied van kunst- en cultuur. Koningin Máxima ging regelmatig op pad voor de VN, met werkbezoeken aan onder meer Myanmar, de Filipijnen en Bangladesh en een eigen optreden bij de Verenigde Naties.

* Oranje jaaroverzicht NPO1, zondag 18.12 uur


Meer Nederland