Koningin begint maandag bezoek aan Filipijnen

Vorsten

28/06/2015 2:16 pm

MANILA – Koningin Máxima begint maandag een driedaags bezoek aan de Filipijnen. Ze doet dat in haar functie als speciaal afgezant van secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van ‘inclusieve financiering’. De koningin probeert in die rol onder meer regeringen, banken en andere instellingen aan te sporen en te helpen financiële diensten beter toegankelijk te maken. In veel landen heeft een groot deel van de bevolking – vooral de armen en mensen buiten de steden – die toegang niet.

De Bangko Sentral ng Pilipinas (BSB), de Centrale Bank van de Filipijnen, lanceert deze week in aanwezigheid van Máxima daarvoor een door de regering gesteund ‘nationale strategie’. Dat is een actieplan waarin onder meer ministeries, banken en verzekeringsmaatschappijen participeren. De BSB streeft al jaren naar betere toegankelijkheid van financiële diensten voor de hele bevolking, en ondersteunt ook programma’s om mensen wijzer te maken in geldzaken, aldus een woordvoerder. BSB-gouverneur Amando Tetangco Jr heeft voorafgaand aan de presentatie een apart onderhoud met de koningin.

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft Máxima vorig jaar september tijdens een onderhoud bij de Verenigde Naties in New York al uitgenodigd om naar Manilla te komen om persoonlijk poolshoogte te nemen van de vorderingen die de Filipijnen hebben gemaakt.

Aquino was zelf bijzonder trots op een programma dat betalingen aan de allerarmsten ook digitaal mogelijk maakt. ,,Het is een effectief programma”, aldus Aquino in een eerder gesprek met de koningin, waarover op de presidentiële website verslag werd gedaan. Máxima noemde de Filipijnen dan ook een ,,leider in inclusieve financiering.” Aquino heeft dinsdag in het Malacañang paleis een nieuwe ontmoeting met de koningin.


Meer Nederland