Koningin Máxima leert op ananasplantage

Vorsten

30/06/2015 3:06 pm

MANILLA – Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag in de Flilipijnen een bezoek gebracht aan een ananasplantage in Silang, op twee uur rijden ten zuiden van Manilla. Daar kreeg ze uit eerste hand tekst en uitleg over programma’s die boeren helpen een bedrijf op te bouwen door ze toegang te geven tot financiële diensten. Niet alleen een microkrediet om te beginnen, maar ook spaarmogelijkheden en verzekeringen.

De koningin is voor een driedaags bezoek in de Filipijnen als speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN op het gebied van zogenoemde ‘inclusieve financiering voor ontwikkeling.’ Toegang tot banken en verzekeringen de levensomstandigheden van de bevolking. Sparen en een verzekering kunnen voorkomen dat een boer met lege handen staat wanneer de oogst mislukt of als er schade is door een tyfoon.

Máxima vroeg haar gastvrouw Melissa Garcia dan ook omstandig naar juist het gebruik van die financiële voorzieningen. Voor 5 euro per jaar was haar hele gezin bijvoorbeeld in een onderlinge verzekering ondergebracht. Tegenslagen bij de oogst waren er nog niet geweest, maar ook daar was een verzekering voor. “Verzekeringen zijn heel belangrijk”, aldus de koningin. Ze had eerder al voorbeelden gezien van boeren of kleine zelfstandigen die weer onder de armoedegrens kwamen door ziekte of een misoogst omdat ze geen verzekering hadden.

Veldbezoek

Tijdens het veldbezoek bezocht de koningin ook een microbank, waar ze het belang van digitalisering – mobiel bankieren – onder de aandacht bracht. “Het is veel veiliger dan wanneer mensen met geld over straat moeten”, zei Máxima terwijl ze met haar mobiele telefoon het geld tellen vastlegde. De Filipijnen lopen voorop met het digitaliseren van het geldverkeer, maar er is wat betreft de toegankelijkheid van financiële diensten nog veel te doen zo vertelde de koningin lokale media. Maar 31 procent van de bevolking heeft die toegang.

“Het is goed dat de Filipijnen met een nationaal plan komen”, zei de koningin, die woensdag de lancering van dat plan bijwoont.


Meer Nederland